Läkarundersökningen är en tjänstbarhetsbedömning för att fastställa att man är medicinskt lämplig för fallskärmshoppning enligt gällande riktlinjer. fallskärmshoppning ingår i ett flygsäkerhetssystem och därför ska våra medicinska krav kunna sättas i relation till det. Som en del av ett kontinuerligt säkerhetsarbete uppdateras vår undersökningsblankett över tid.

Vid en tjänstbarhetsbedömning är man inte en patient utan man bedöms i relation till ett regelverk. Underskrift på blanketten är ett krav och en förutsättning för att medge inhämtning av underlag som till exempel journaler för att bedöma lämplighet. Detta sker som regel när en tjänstbarhetsbedömning blir ett fall för SFF att granska.

En läkarundersökning måste du genomföra om du ska gå kurs för att själv bli certifierad hoppare. Ska du hoppa tandem behövs det inte. Om du varit licensierad hoppare och haft uppehåll mer än tre år, behöver du också göra en ny läkarundersökning innan förnyelseansökan. När du som licensierad fallskärmshoppare fyllt 70 år, behöver du göra en ny läkarundersökning vartannat år.

För ny elev, bör läkarundersökning göras minst fyra veckor före kursstart, speciellt under sommaren då det kan vara semestertider på kansliet.
Detta för att det ska finnas tid för handläggning vid eventuell nödvändig granskning av förbundsläkaren.

Läkarundersökning för svensk militär fallskärmstjänst gäller och motsvarar SFF:s tjänstbarhetsbedömning.

Tjänstbarhetsbedömningsblanketten hittar du här:

SFF rekommenderar även eleven att inför sitt bokade läkarbesök maila undersökningsunderlaget  tillsammans med instruktioner till läkaren, (finns på sidan 1) så att läkaren har möjlighet att sätta sig in i vad som ska undersökas. Om läkaren har frågor hinner denne om nödvändigt kontakta kansliet med frågeställningar.
Mer information utöver anvisning för läkare finns i SBF kapitel 402: 02 Hälsa, medicin och stimulantia.

Kontakta oss

Adress
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Joakim Berlin, riksinstruktör
070-223 62 02
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt

Anna Oscarson, kommunikationsansvarig SFF
073-765 75 71
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Organisationsnummer 

898200-2902


Bankgironummer
414-5512