Svenska Fallskärmsförbundet, grundat 1955, är ett ideellt idrottsförbund och en frivillig försvarsorganisation. Förbundet verkar för att främja och bedriva fallskärmshoppningen i Sverige och arbetar aktivt med säkerhet, utbildning och miljö. 

 
Läs mer här om vårt förbunds viktigaste uppdrag och samarbeten.
 
Sveriges fallskärmsklubbar
Svenska Fallskärmsförbundet arbetar på uppdrag av Sveriges 18 fallskärmsklubbar, som samlar landets 1500 aktiva fallskärmshoppare. Det är fallskärmsklubbarna som bedriver all svensk civil hoppverksamhet och det är till dem du vänder dig om du vill gå en fallskärmskurs, göra ett tandemhopp eller boka en uppvisning i din del av landet.
 
Svenska Flygsportförbundet
Svenska Flygsportförbundet är ett specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet som samlar åtta grenförbund med 400 idrottsklubbar och 16 000 medlemmar, bland dem Svenska Fallskärmsförbundet. Sveriges fallskärmsklubbar är alla direktmedlemmar i Svenska Flygsportförbundet. Det är genom Svenska Flygsportförbundet vi som fallskärmshoppare är anslutna till den internationella organisationen Fédération Aéronautique Internationale, FAI, där våra internationella tävlingsregler utformas.
I Svenska Flygsportförbundet är vårt förbund representerade av Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Fédération Aéronautique Internationale (FAI) / International Parachuting Commission (IPC) 
Inom FAI behandlas frågor kring internationella tävlingar och tävlingsformer och det är här flygsporternas tävlingsregler utformas. Den del av FAI som sysslar med fallskärmsfrågor heter International Skydiving Commission, ISC.
Våra två svenska FAI-delegater är Elisabet Mikaelsson, förste vicepresident i ISC och Zeljko Tanaskovic, vice ordförande i ICS domarkommitté.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Riksidrottsförbundet 
Riksidrottsförbundet, RF, är den organisation som samlar den svenska idrottsrörelsen. Svenska Fallskärmsförbundets länk till RF är Svenska Flygsportförbundet. Från Riksdrottsförbundet kommer vissa av våra riktlinjer för elitsatsningar på tävling och stöd till dessa. Vi får också tillgång till stöttning för utbildnings- och utvecklingsinsatser inom vår breddverksamhet.
Våra kontakter med Riksidrottsförbundet går bland annat genom Svenska Flygsportförbundet, men också genom vår elitsamordnare Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. i tävlingskommittén. Dessutom har merparten av alla svenska fallskärmsklubbar ett samarbete med SISU idrottsutbildarna i sitt hemmadistrikt.
 
Transportstyrelsen och Delegationsavtal

Svenska Fallskärmsförbundet leder fallskärmshoppningen i Sverige med ett myndighetsmandat som har tilldelats oss av Transportstyrelsen, som arbetar för säker luftfart genom att utforma regler och utfärda tillstånd. Myndighetsutövandet är reglerat i ett Delegationsavtal. Se delegationsavtalet här:

Den löpande kontakten med Transportstyrelsen sköts av förbundets riksinstruktör, Sven Mörtberg.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

 
Försvarsmakten 
Vi i Svenska Fallskärmsförbundet är en av Försvarsmaktens frivilliga försvarsorganisationer. Genom vårt utbildnings- och säkerhetsarbete utvecklar vi och sprider kunskapen om fallskärmshoppning i Sverige. Därigenom bidrar vi också till landets beredskap.
Försvarskommittén är den del av vårt förbund som har en kontinuerlig kontakt med Försvarsmakten.

 

Kontakta oss

Adress
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Telefon Kansliet
+46 21-414110

E-post 
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kontaktperson vid olycka utomlands
Joakim Berlin, riksinstruktör
070-223 62 02
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Presskontakt

Anna Oscarson, kommunikationsansvarig SFF
073-765 75 71
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Organisationsnummer 

898200-2902


Bankgironummer
414-5512