Pressmeddelande 29 september 2022
UTREDNINGEN AV FALLSKÄRMSOLYCKAN I VÄSTERÅS 6 AUGUSTI KLAR
Svenska Fallskärmsförbundets utredning av fallskärmsolyckan med dödlig utgång i Västerås 6 augusti 2022 är klar.
Utredningen visar att den omkomne fallskärmshopparen får en felfunktion på sin huvudfallskärm och genomför reservdragsproceduren, men inte på tillräcklig höjd för att reservfallskärmen ska hinna utvecklas.
Här följer en förkortad beskrivning av olyckans händelseförlopp:
Den omkomne hopparen var en mycket erfaren hoppare med över 20 år i sporten och nära 7000 fallskärmshopp. Vid olyckstillfället genomför han ett fallskärmshopp i en 15-manna grupp från drygt 4000 m.
När hopparen utlöser sin fallskärm, utvecklas den med en felfunktion. Den roterar och dyker kraftigt. Han försöker under 39 sekunder åtgärda felfunktionen, men misslyckas.
På ca. 100 meters höjd genomförs reservdragsproceduren, men det är dock för lågt för att reservfallskärmen ska hinna utvecklas och bromsa fallet. Hopparen slår i marken i hög hastighet.
Räddningsinsats påbörjas omedelbart av medhoppare och senare polis, men hopparens liv gick inte att rädda.
Utredningens slutsatser är bl.a. att Svenska Fallskärmsförbundet uppmanar fallskärmshoppare att:
- vid en felfunktion som roterar och dyker, är det viktigt att snabbt fatta beslut och genomföra reservdragsprocedur. Detta för att inte förlora för mycket höjd och riskera att utsättas för försvårande g-krafter.
- förstå skillnaden på åtgärd vid Driftstörning vs. Felfunktion
- INTE arbeta med en felfunktion – genomför reservdragsprocedur!
- ha en tydlig beslutshöjd (höjd där du måste fatta beslut och agera) och ett Hard deck (höjd över vilken en åtgärd måste utföras eller under vilken en åtgärd inte får utföras)
- kontinuerligt visualisera och öva reservdragsproceduren
Hela utredningens slutrapport i publik version finns att tillgå i digital form här:
Frågor om utredningen hänvisas till Riksinstruktören: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.